31 Μαρτίου 2012

Το Πάρε Δώσε και Άλλες Ιστορίες

~
Σάββατο βράδυ. Σπίτι, ησυχία, άφθονος χρόνος στη διάθεση μου. Καιρός να γράψω στο blog λοιπόν. Είναι όμως από κείνες τις σπάνιες στιγμές για τις οποίες δεν έχω ξεκαθαρίσει για ποιό πράγμα θέλω να μιλήσω. Σα να ξεκινάει κάποιος για μια βόλτα και όπου τον βγάλει ο δρόμος. Η αφερηρία γνωστή, ο προορισμός άγνωστος.

Θα αφεθώ λοιπόν στο παιχνίδι των συνειρμών. Θα γράψω ό,τι μου έρχεται, κάτι που δεν συνηθίζω. Για πάμε λοιπόν.


Το Πάρε Δώσε


Θα έλεγα πρόκειται για έναν αρχέγονο, άγραφο κανόνα της ανθρώπινης συνύπαρξης, τον οποίο όμως πολλοί από μας εξακολουθούμε να παραγκωνίζουμε, άλλοι εσκεμμένα, άλλοι άθελα μας.

Αναφέρομαι στο Πάρε Δώσε, στον άγραφο "νόμο" της ανταλλαγής ανάμεσα σε δύο ή περισσότερους ανθρώπους, στο να δίνεις στον άλλο ανάλογα με εκείνα που παίρνεις και αντίστροφα. Ο άγραφος νόμος του Πάρε Δώσε έχει ως σύμβολο της τη ζυγαριά. Και αποζητάει πάντα την ισορροπία. Ο άγραφος αυτός νόμος δεν είναι ποσοτικός, δε μετριέται με ποσοστά και με αριθμούς, και η λέξη "νόμος" μόνο μεταφορικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Σημασία έχει η ποιότητα της επαφής και μόνο. Μπορεί να δώσεις δέκα και να πάρεις πίσω μόνο ένα, αλλά αυτό το ένα να μετράει για σένα όσο εκατό.
Ας πάρουμε για παράδειγμα τη φιλία. Μπορείτε να φανταστείτε μια φιλία κατά την οποία ο ένας από τους δύο φίλους συνεχώς προσφέρει στον άλλον (κουβέντα, παρέα, εμπιστοσύνη, συντροφικότητα, στήριξη, διασκέδαση, επικοινωνία, κλπ) και ο άλλος δεν προσφέρει τίποτα στον πρώτο? Αν τοποθετούσαμε τους δύο υποθετικούς αυτούς φίλους σε μια ζυγαριά, πόση ισορροπία θα υπήρχε ανάμεσα στο πάρε-δώσε τους? Θα προσέφεραν ο ένας στον άλλο εξίσου, ή θα είχαμε μια κατάσταση ανισορροπίας κατά την οποία ο ένας μόνο δίνει, και ο άλλος μόνο παίρνει?

Πραγματικά μια φιλία του δεύτερου τύπου θα ήταν αδύνατο να έχει διάρκεια και ουσιαστικά δεν συνιστά καν φιλία. Πολύ πιθανό ο ένας (εκείνος που δίνει συνεχώς) να αποζήτησε τη φιλία του δεύτερου και να θεώρησε πως με αυτόν τον τρόπο (δίνοντας του όλη την ώρα) θα τον κέρδιζε ως φίλο. Αλλά ο άγραφος κανόνας του πάρε-δώσε λέει πως αν ο άλλος δεν σου δώσει πίσω με τη σειρά του, τότε η επαφή σας δε μπορεί να έχει μέλλον. Και αν επιμένεις σε μια τέτοια κατάσταση, τότε φιλαράκι υπάρχει πρόβλημα. Πολύ πιθανό με την πάρτη σου.

Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν προχωράμε στις ερωτικές σχέσεις. Ο κανόνας του πάρε-δώσε μπλέκεται με το ερωτικό ένστικτο, με συναισθηματικά θέματα, ανασφάλειες, εγωισμούς και όλα αυτά τα ωραία. Κάποιος μπορεί να θεωρεί πως δίνει χωρίς να παίρνει, ή να νιώθει ενοχές οτι "εκμεταλλεύεται" τον άλλο, οτι παίρνει δηλαδή χωρίς να δίνει. Είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς αν η ζυγαριά εξισορροπείται ή αν κρέμεται εντελώς από το ένα άκρο της, και πολλές φορές συναντούμε περιπτώσεις εντελώς ανισόρροπων σχέσεων. Κλασικό παράδειγμα να έχει φάει κάποιος ερωτικό κόλλημα χωρίς αντίκρισμα. Και να έχει και απαιτήσεις μετά από τον άλλο/η του τύπου "εγώ σου δίνω και συ τίποτα κλπ κλπ".

Γιατί επιμένεις να δίνεις εκεί που βλέπεις πως δεν υπάρχει η ανταπόκριση που θες? Γιατί ρίχνεις έτσι τον εαυτό σου? Υποθέτεις πως "κάτι θα αλλάξει στο μέλλον", σωστά? Ε λοιπόν, το ενδεχόμενο απλά να ζεις στον κόσμο σου το έχεις σκεφτεί?

Χρειάζεται να θυμόμαστε τον άγραφο κανόνα του Πάρε Δώσε, και να τον εφαρμόζουμε στην καθημερινότητα μας. Όχι μόνο στις φιλίες και στις σχέσεις, σε ΟΛΑ. Αν λες μια χαμογελαστή καλημέρα στον γείτονα και εκείνος σε κοιτάζει με κάτι μούτρα ως το πάτωμα, θα συνεχίζεις να του λες την ίδια καλημέρα, κάθε φορά που τον βλέπεις? Αν σου φερθούνε άδικα σε κάποια επαγγελματική συνεργασία, θα το δεχτείς αδιαμαρτύρητα και θα συνεχίσεις να συνεργάζεσαι μαζί τους σα να μη συμβαίνει τίποτα? Αν οι πολιτικοί ενός κράτους σε κοροιδεύουν, θα συνεχίσεις να τους ψηφίζεις?

Ως πότε θα γίνεσαι χαλί να σε πατάνε?

Ξέρεις κάτι όμως? Υπάρχει και εκείνη η ιδιαίτερη περίπτωση του γείτονα, ο οποίος αν και δεν εισπράττει ποτέ χαμόγελο από τους άλλους, εκείνος συνεχίζει να τους χαμογελάει κάθε φορά που τους βλέπει. Υπάρχει η περίπτωση του αδικημένου ο οποίος αποφασίζει να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους τον κορόιδεψαν. Υπάρχει σε τελική ανάλυση και το χριστιανικό ρητό "στρέψε και το άλλο μάγουλο αν σε χαστουκίσουν". Θα μπορούσε κανείς να μου προσάψει πως με όσα υποστηρίζω στις πάνω παραγράφους καταδικάζω τους αληθινά ανιδιοτελείς ανθρώπους, εκείνους που απλά δίνουν χωρίς να περιμένουν τίποτα πίσω, μια πράξη που φιλόσοφοι όπως ο Καντ είχαν θεωρήσει ως την πεμπτουσία της Ηθικής.

Ναι λοιπόν, δεν αντιλέγω. Αν μπορείς και είσαι τόσο υπεράνω - Αν έχεις τέτοιο μέγεθος ψυχικού σθένους, ώστε να μην επιζητάς ποτέ τίποτα από κανέναν - Αν ξεχειλίζει τόσο πολύ μέσα σου η καλοσύνη και δεν πρόκειται ποτέ να στερέψει το πηγάδι σου, τότε δώσε, δώσε απλόχερα, δώσε παντού, και ας μη πάρεις ποτέ τίποτα πίσω.

Ένα χαμόγελο όμως που προσφέρεται παντού και σε όλους με τον ίδιο τρόπο, έχει την ίδια αξία με ένα χαμόγελο που προσφέρεται μόνο εκεί που επιλέγει?

Εξάλλου οι περισσότεροι από μας στο βάθος του μυαλού μας όταν δίνουμε επιζητούμε να πάρουμε κάτι πίσω. Δεν λέγεται "εγωισμός" αυτό. Λέγεται φυσική αλληλεπίδραση. Μιλάμε για ανθρώπους εδώ, όχι για νεφελώδη ιδανικά. Ακόμα και η αγάπη της μητέρας προς το μωρό της εμπεριέχει το στοιχείο του πάρε-δώσε μέσα της. Η μητέρα δίνει στο μωρό αγάπη και φροντίδα, και παίρνει πίσω το γέλιο του, την αγκαλιά του, το λαμπερό του βλέμμα, την ικανοποίηση οτι το μεγαλώνει.

Σε ένα δίηγημα του ο Μίχαελ Έντε είχε περιγράψει την περίπτωση ενός ανθρώπου που είχε φορτωθεί, σαν καμήλα στην καμπούρα της, τα βάρη ολονών, πάνω στην προσπάθεια του να τους βοηθήσει και να είναι ευχάριστος σε όλους. Στο τέλος λύγισε από το πολύ βάρος και έπεσε κάτω.

Εν Όψει Εκλογών


Μάλλον προς Μάιο πλευρά θα έχουμε εκλογές λοιπόν. Πολύ πιθανό να επιστρέψω με μια ειδική προεκλογική ανάρτηση στο blog. Είμαι πολύ περίεργος ως προς τη συμπεριφορά που θα επιδείξουν οι πολίτες αυτής της χώρας, πραγματικά...

Θα διαπιστώσουμε κατά την περίοδο των εκλογών τελικά αν κατοικούμε και επισήμως στην αφρικανική ήπειρο. Και λέγοντας "αφρικανική", δεν αναφέρομαι στις κοινωνικές συνθήκες, ούτε στο κλίμα, ούτε σε θέματα πολιτισμού. Αναφέρομαι στην παρουσία στην Αφρική της γνωστής σε όλους μας μύγας Τσε Τσε, ξέρετε, η μύγα εκείνη που σε τσιμπάει και μετά σε παίρνει ο Μορφέας στην αγκαλιά του και χάνεσαι στην μακάρια γαλήνη του ύπνου.

Με λίγα λόγια, θα διαπιστώσω κατά τις επερχόμενες εκλογές αν και πόσο κοιμούνται οι κάτοικοι αυτού του τόπου τον ύπνο του δικαίου. Και ξυπνάνε μόνο κατόπιν εκλογών, ίσα για να κατηγορήσουν λίγο τους πολιτικούς για τα "κακά που έχουν φέρει στον τόπο", και μετά να επιστρέψουν στον ύπνο τους.


Winter Is Coming Once Again...


Η σειρά που κυριολεκτικά με καθήλωσε πέρυσι τέτοια εποχή επιστρέφει για τον δεύτερο κύκλο της! Πως πέρασε έτσι ένας χρόνος ρε παιδιά.

Μου άρεσε τόσο αυτό το ώριμο, ενήλικο, σκοτεινό fantasy/medieval drama στυλ του Game Of Thrones, που, όπως χιλιάδες άλλοι, έπεσα με τα μούτρα στην ανάγνωση των βιβλίων. Και τα διάβασα όλα μέσα σε λιγότερο από 6 μήνες. Για να είμαι ειλικρινής η εξέλιξη των βιβλίων και οι επιλογές του συγγραφέα τους, George R.R. Martin, με έχουν απογοητεύσει σε έναν βαθμό, πολύ φοβάμαι πως η σειρά έχει πάρει μια κατιούσα από την οποία δεν ξέρω αν θα μπορέσει να ανακάμψει, αλλά αυτό που λέω αφορά τα βιβλία, και συγκεκριμένα τα βιβλία 4 και 5 της σειράς.


Ωστόσο ο δεύτερος κύκλος που τώρα ξεκινάει αφορά τα γεγονότα του 2ου (κατά κύριο λόγο) βιβλίου, επομένως έχουμε ακόμα καιρό μπροστά μας! Και κρίνοντας από το περιεχόμενο του 2ου βιβλίου, έχω την αίσθηση πως η δεύτερη season της σειράς θα αγγίξει τα ύψη.

Η συνέχεια λοιπόν στις οθόνες μας...


CR Radio - Groovy!!!


Εδώ και ενάμισι περίπου μήνα έχει ξεκινήσει για τα καλά το εγχείρημα του CR Radio, του σταθμού των δημιουργικών και εναλλακτικών αυτών πλασμάτων που ακούνε στο όνομα... ποιό άλλο, Creatures! Εδώ παιδιά δεν έχουμε απλά μερικές ακόμα σκόρπιες διαδικτυακές ραδιοφωνικές εκπομπές, αλλά μια ολοκληρωμένη, καθημερινή πρόταση ανεξάρτητου ραδιοφώνου, το οποίο και μπορείτε να ακούτε από αυτή την ιστοσελίδα, κάθε μέρα από τις 12.00 το μεσημέρι ως τις 24.00 ή τις 1.00 τη νύχτα.
Όλη η φάση λειτουργεί εθελοντικά, και η μόνη μας απολαβή είναι η συμμετοχή μας στο εγχείρημα και η αλληλεπίδραση μεταξύ μας και με τον κόσμο που μας ακούει. Θα βρείτε τα πάντα εδώ, από ενημερωτικές ή ειδησεογραφικές εκπομπές σε χαλαρωτικά talk show, και από εκπομπές με θέμα τις εξόδους, την μόδα ή τα αθλητικά, σε - ασφαλώς - άφθονη μουσική.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα εκπομπών που έχω ξεχωρίσει ως τώρα: "Τα Γειτονάκια": Κάθε Τρίτη και Πέμπτη 12.00 με 14.00, ενημερωτική εκπομπή με άφθονο κέφι και νάζι (:P). "Big City Nights", Τετάρτες στις 20.00, ξέφρενο talk show με τρία τυπάκια που ξέρουν πως να φτιάχνουν τη διάθεση... "To Παράξενο Παιδί", Δευτέρα στις 17.00, η εκπομπή του μουσικού Νίκου Χατζηστεφάνου, με άφθονο ελληνικό και ξένο ροκ. "Ecouter", Τετάρτες στις 22.00, μια ξεχωριστή μουσική εκπομπή με άφθονες ιστορικές αναδρομές και αναφορές σε ιδιαίτερες μουσικές. "Highway Stories", κάθε Πέμπτη στις 20.00, blues/rock από έναν μαιτρ του είδους... "Οι Γυριστρούλες", κάθε Παρασκευή στις 17.00, εκπομπή με θέμα την γαστρονομία και εξόδους για ποτό και φαγητό... "Άγνωστος Ψ", κάθε Πέμπτη στις 15.00, μια εκπομπή που συχνά φιλοξενεί καλεσμένους από την ανεξάρτητη ελληνική μουσική σκηνή. "Μαζί τα... Είπαμε", Τετάρτη 12.00-14.00 και Πέμπτη 17.00-18.00, εκπομπή σχολιασμού γύρω από την... έρμη πολιτική επικαιρότητα. "Theatre Bee", μια ιδιαίτερα προσεγμένη και επιμελημένη εκπομπή γύρω από το θέατρο και όχι μόνο, κάθε Τετάρτη στις 16.00... "Hip Hop Life", Τετάρτες στις 17.00, η χιπ χοπ εκπομπή του σταθμού....

...Αυτές είναι ορισμένες ενδεικτικές!

Όσο αφορά τη δική μας "Μηχανή του Χρόνου", συντονιστείτε κάθε Πέμπτη στις 22.00 για ένα διαφορετικό μουσικό αφιέρωμα τη βδομάδα, με ιστορικές αναδρομές στο στυλ των μουσικών μου αφιερωμάτων στο blog και διάφορες εκπλήξεις, ορισμένες από τις οποίες έχουν μυρωδιά από κουνέλι στιφάδο! (aka καμμένες). Ως τώρα έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες 6 εκπομπές, κατά τις οποίες απασχολήθηκα με την εξής μουσική θεματολογία: '70s hard rock / '70s funk / '80s synthpop & new wave / dark fairy tales & gothic / '60s hippie music. Και έπεται συνέχεια...

Συν οτι κάθε Τρίτη 17.00 με 19.00 λειτουργεί το λεγόμενο "Guest Room", κατά το οποίο κάθε ακροατής που επιθυμεί μπορεί να γίνεται μουσικός παραγωγός ο ίδιος και να κάνει την δική του εκπομπή για το δύωρο. Δεν έχετε παρά να συντονιστείτε για λεπτομέρειες...

Είναι δύσκολοι καιροί γαμώτο, αλλά δε θα το βάλουμε κάτω και δε θα μας καταλάβει η μιζέρια σας, πάρ'τε το χαμπάρι.

Αυτά τα ολίγα, να περνάτε καλά!
~

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου