Τα πρόσωπα του φασισμού

Enter the rabbit's lair...

Created with Sketch.

Τα πρόσωπα του φασισμού

#


Μεγάλες οι εξελίξεις, θα παραθέσω απλά ορισμένες σκέψεις.


1) “Μας φυλακίζουν για τις ιδέες μας”, έκραξε η κόρη του αρχηγού, παρουσιάζοντας το σαν κάτι αρνητικό. 

Ε, ναι, λοιπόν, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει κάποιος να πολεμάει τον ναζισμό. Οι ιδέες δεν συνιστούν κάτι γενικό και αόριστο. Γίνονται πράξεις. Η θεωρία μετατρέπεται σε οργάνωση. Η οργάνωση σε κόμμα. Το κόμμα γυρεύει την νομιμοποίηση του, ενισχύεται, επιδιώκει να κατηχήσει κόσμο στις ιδέες του και – εν τέλει, να μετατρέψει τους οπαδούς σε υπάκουους στρατιώτες.

Η Χρυσή Αυγή δεν πρέπει να καταδικαστεί απλά σαν μια εγκληματική οργάνωση. Αλλά σαν μια ενεργή νεοναζιστική παράταξη, που επεδίωκε να κάνει τις ιδέες της πράξη στην κοινωνία.2) Ο ναζισμός, μάθε αδερφέ, δεν βρίσκεται σε ένα κόμμα ενταγμένος. Ούτε στα μυαλά τόσων ανεγκέφαλων που το υποστήριξαν.

Ο ναζισμός, ο φασισμός… Βρίσκονται σε κάθε μεσήλικη που κοιτάζει τον μετανάστη με μισό μάτι. Σε κάθε νοσταλγό της “ησυχίας επί Χούντας”. Σε κάθε νέο που προτιμάει να πιάσει στα χέρια του έναν λοστό, αντί για ένα βιβλίο. Σε κάθε μικρονοικοκυραίο που θεωρεί πως αιτία της κρίσης είναι οι ξένοι. Σε κάθε προγονολάγνο εθνικόφρονα.

Και αυτοί όλοι παραμένουν.

3) Και αν υπάρξει μια νέα μορφή ακροδεξιάς εντός Βουλής στο μέλλον, μια ακροδεξιά “προσεκτική”, χωρίς εμφανείς παραστρατιωτικές διακλαδώσεις, τι θα λένε γι’ αυτήν τα Μέσα Ενημέρωσης, τι θα λένε τα κόμματα? Θα τολμήσουν να την αποκαλύψουν με το όνομα της, ή θα τα μασάνε πάλι, όπως έκαναν εδώ και τόσο καιρό. 4) Είναι θετικό που στα μάτια μεγάλου ποσοστού του κόσμου η Χ.Α. πλέον απονομιμοποιείται. Δεν θα είναι λίγοι οι πρώην ψηφοφόροι της που θα ντρέπονται στο εξής να παραδεχτούν πως την είχαν ψηφίσει. Και αν το παραδεχτούν, θα πουν πως “δεν ήξεραν”.

Εν ολίγοις, θα συρθούν πάλι στις σκιές…

Ελπίζω να μην αναδειχτούν πάλι, με άλλο πρόσωπο. Όλα θα εξαρτηθούν από τις κοινωνικές εξελίξεις και την στάση του κόσμου απέναντι στα γεγονότα. Νεοέλληνα, θα πιαστείς ξανά κορόιδο?

5) Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ήταν πραγματικά μια ιδιαίτερη μέρα σήμερα. Μας άφησε κάτι θετικό.

Να ευχηθώ καλά μυαλά για την συνέχεια. Τα χρειαζόμαστε.

#

Tags: , , , ,

7 Responses

 1. Πώς λέμε, "άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς"; Ε, τώρα που η αποστολή εξετελέσθη, θα την απορροφήσουν. Το νέο απόβλητο θα λέγεται αλλιώς. Αιώνια Ελλάδα, ας πούμε, ή Αιώνια Λιακάδα.
  Καληνύχτα.

 2. Πέστα χρυσόστομο κουνέλι!
  Κάθε -ισμος είναι δογματικός και φασισμός….
  Φασισμός υπάρχει σε κάθε κόμμα…
  Αλλο το'χει καταχωνιασμένο κάτω από το χαλί…
  Αλλο το'χει παντιέρα στο μπαλκόνι.
  Βοήθειά μας αν δε το αντιληφθήκαμε μέχρι τώρα…
  Φιλάκια πολλά! 🙂

  • Αχ, με παρανοείς Λιακάδα μου. Ίσως φταίει ο τίτλος "Ο φασισμός δεν εδρεύει σ' ένα κόμμα"… Μήπως δεν διάβασες το κείμενο? Δεν αναφέρομαι στα υπόλοιπα κόμματα ούτε στους -ισμούς… Αλλά στον κοινωνικό φασισμό που αναπτύσσεται εντός της κρίσης και υποθάλπει τον πολιτικό φασισμό – και για να εξαλειφθεί οριστικά ο δεύτερος, χρειάζεται να εκλείψει και ο πρώτος.

   Πάντως η πολιτική και νομική εξουδετέρωση του φασισμού συνιστά ένα αναγκαίο πρώτο βήμα – αυτό που έγινε ήταν πραγματικά μια θετική κίνηση και ελπίζουμε να υπάρξει και συνέχεια.

   Επειδή όμως ο τίτλος δημιουργεί παρερμηνείες βλέπω, θα τον αλλάξω…

  • Oντως… από κεκτημένη ταχύτητα άλλο κατάλαβα…
   Ετρεχα να προλάβω για να βγω γιατί είχα δουλιες και το'χασα κάπου στο δρόμο το νόημα.
   Καλά έκανες και άλλαξες τον τίτλο πάντως… Was kind of tricky..

 3. Mierin says:

  Γεία σου κούνελε:)
  Δεν θέλω να πρωτρέχω αλλά φοβάμαι μην η απονομιμοποίηση γυρίσει μπούμερανγκ, ήδη έχω δει κάτι μπλογκς με "η Χ.Α. μπήκε νόμιμα στη Βουλή/φιμώνεται ο λαός/οι κατηγορίες είναι μια ΣΥΝΟΜΩΣΙΑΑΑΑΑ για να μας κάνουν να μην ασχολούμαστε με την τροίκα μπλα μπλα".

  • Γειά σου Μιεριν!! Καλά κάνεις και τα σκέφτεσαι αυτά, όλοι το κάνουμε… Αυτό είναι και το "όπλο" τους ουσιαστικά, να παρουσιάζουν τους εαυτούς τους ως "αδικημένους" και άλλα τέτοια. Το μόνο χαρτί που έχουν.

   Ωστόσο αν φιμώνεται ο "λαός" νομίζω φαίνεται από την μαζική κατακραυγή ενάντια στην Χ.Α. και τον νεοναζισμό… Σίγουρα θα υπάρξουν οι εξαιρέσεις, κοινώς οι ανεγκέφαλοι που ακόμα θεωρούν πως έχουν να κάνουν με μια "αντι-συστημική οργάνωση" (ενώ μόνο αντισυστημική δεν είναι), οι αφελείς που θεωρούν πως έχουμε να κάνουμε με "κόμμα"… Αλλά πραγματικά ελπίζω με τον καιρό, οι περισσότεροι να βάλουν μυαλό.

   Θα εξαρτηθούν πολλά από τις κινήσεις της δικαιοσύνης… και από τις αντιδράσεις του κόσμου: κοινώς, να μην μας πάρει ο ύπνος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares