Ο “Σκλάβος που Ξυπνά”. Ένα γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου

Enter the rabbit's lair...

Created with Sketch.

Ο “Σκλάβος που Ξυπνά”. Ένα γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου

Ο Σκλάβος που Ξυπνά... του Μιχαήλ Άγγελου / Michelangelo - Awakening Slave

Ο “Σκλάβος που Ξυπνά”. Έτσι ονομάζεται το ξακουστό αυτό γλυπτό που βλέπουμε στην εικόνα και χρονολογείται από τα χρόνια της όψιμης Αναγέννησης (1525-30). Δημιουργός του δεν είναι άλλος από τον Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni – κοινώς, τον Μιχαήλ Άγγελο.

Κάποιες φορές τέχνη δεν είναι το “ολοκληρωμένο”, καλογυαλισμένο και “τελειωμένο” προϊόν… μα εκείνο που, σκόπιμα, αφήνεται ατελείωτο. Εκείνο που αποτίει φόρο τιμής στο ίδιο το υλικό της δημιουργίας του και αποκαλύπτει τα στάδια της εξέλιξής του. Εκείνο που ανοίγει ένα παράθυρο στη φαντασία, επιτρέποντας σου να δεις με τα μάτια της σκέψης σου εκείνο που δε φαίνεται δια γυμνών οφθαλμών.

Λένε πως ο Μιχαήλ Άγγελος έστελνε έναν άνθρωπο του για να “αναζητήσει τα αγάλματα του μέσα από τις πέτρες”. Μεταξύ εκατοντάδων μαρμάρων και πετρών, στην πολύ πρώιμη, ακατέργαστη εκδοχή τους, έψαχνε εκείνα που αποκάλυπταν στα μάτια της φαντασίας του το έργο του. Πριν ακόμα τα σμιλέψει, πριν ακόμα παρέμβει πάνω τους. Σε ένα κοινό, απλό κομμάτι πέτρας έβλεπε την πρωταρχική τέχνη της φύσης – μέσα από τις γωνίες, τους σχηματισμούς της, το σχήμα της, τις σκιές και τα φώτα πάνω στην επιφάνειά της… Τίποτα ποτέ δεν ήταν μια “κοινή πέτρα” στα μάτια του.

…Σμιλεύοντας την ύλη, της προσέδιδε μορφή, απελευθερώνοντας το “εν δυνάμει” από την αρχική του βάση. Έτσι έγινε και με τον “Σκλάβο που Ξυπνά”…. η ίδια η πέτρα του αποκάλυψε το έργο του. Ο ίδιος απλά της έδωσε την τελική μορφή της.

Και ο “σκλάβος” της εικόνας επιτέλους αφυπνίζεται, βγαίνοντας σταδιακά από το υλικό που τον κρατούσε δέσμιο μέσα του…

Tags: , , , , , ,

4 Responses

  1. Pippi says:

    Πολύ ωραίο το γλυπτό, κουνελάκι! Πραγματικά, φαίνεται λες και η μορφή ξεπηδάει μέσα από την πέτρα, ξυπνώντας από τον πέτρινο ύπνο της.
    Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι κάθε φορά που θα σκεφτώ "καιρό έχω να δω ανάρτηση του φίλου μου του Κούνελου", τσουπ! να'σου και εμφανίζεται μια ανάρτηση!
    Μάλλον μας έχουν βάλει κοριούς…

  2. Εξαιρετικό…….! Κούνελε καλό βράδυ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares