Για τους παντοτινούς πειρατές

Enter the rabbit's lair...

Created with Sketch.

Για τους παντοτινούς πειρατές

Πειρατικό καράβι στην ομίχλη / Pirate ship

Σκέφτομαι τον περιπλανώμενο. Χρόνια αρμενίζει και αποζητά κάποιο νησί να προσαράξει. Τη μικρή Ιθάκη του. Αχ, πως αναστενάζει όταν σκέφτεται τη μικρή Ιθάκη του!

Σκέφτομαι όμως και εκείνον που ζει στο νησί. Εκείνον που περνά τα χρόνια του εκεί. Αχ, δεν τον χωράει η μικρή του η Ιθάκη! Επιθυμεί το αντίθετο: να σαλπάρει, ν’ αποτινάξει γνώριμες πατρίδες, να ποδοπατήσει τοπικούς θεούς, να χλευάσει ιερά και παραδόσεις, να χαράξει νέα μονοπάτια.

Τι κοινό έχουν μεταξύ τους; Ο πρώτος λαχταρά το οικείο που μοιάζει να έχασε κάποτε. Ο δεύτερος λαχταρά το άγνωστο. Ο νόστος του ενός, η απόδραση του άλλου.

Κι όμως – παρά τις διαφορές τους, είναι ίδιοι σε αυτό: αμφότεροι διαφυλάσσουν έναν παλιό, κιτρινισμένο χάρτη, στην πιο κρυφή γωνία της καρδιάς τους. Και ο χάρτης φέρει εκείνο το σημείο «Χ» χαραγμένο πάνω του με παλιά μελάνη. Ναι – αυτό είναι το κοινό τους. Αναζητούν το ίδιο σημείο και οι δυο… απλά κατευθύνονται εκεί μέσω διαφορετικών δρόμων. Εκείνο το σημείο που χάραζαν οι πειρατές και έδειχνε που βρίσκεται ο κρυμμένος θησαυρός.

Εκείνος που λαχταρά την επιστροφή και την ηρεμία… και εκείνος που λαχταρά την περιπέτεια και την εμπειρία… είναι και οι δυο πειρατές σε αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού. Έναν θησαυρό που ο κόσμος μας φυλάει μόνο για τους λίγους… γιατί οι πολλοί ποτέ δεν θα ενδιαφερθούν να τον ανακαλύψουν.

Γιατί οι πολλοί δεν γυρεύουν ν’ ανακαλύψουν νέα μέρη. Δεν επιθυμούν να ποδοπατήσουν είδωλα, ούτε ν’ ανοίξουν δρόμους… Και οι πολλοί δεν γυρεύουν να επιστρέψουν σε εκείνο που μοιάζει να χάθηκε για πάντα και επιζεί σ’ εκείνη τη μικρή γωνία της καρδιάς τους.

Όχι – οι πολλοί απλά υπάρχουν. Ζουν στο τώρα – και τίποτα περισσότερο. Δεν περιπλανώνται. Δεν νοσταλγούν. Τα όνειρά τους δεν είναι δικά τους όνειρα. Η περιπέτειά τους δεν είναι δική τους περιπέτεια. Και τι μπορεί να καταλάβει κάποιος από την περιπέτεια, αν δεν την κάνει δική του, ολόδική του! Τι μπορεί να καταλάβει κάποιος από τη νοσταλγία αν τη λάβει ετοιμοπαράδοτη! Τι ξέρουν οι πολλοί από κρυμμένους θησαυρούς, πειρατές και πουλιά στους ώμους. Τι ξέρουν από εκείνη τη λέξη: τη λέξη λαχτάρα!

Σε αυτό λοιπόν, ο περιπλανώμενος και ο νοσταλγός είναι στο βάθος ίδιοι μεταξύ τους. Είναι οι άνθρωποι που αλλάζουν τον κόσμο γύρω τους. Όχι γιατί θέλουν ν’ αλλάξουν τον κόσμο… δεκάρα δεν δίνουν! Η καρδιά τους όμως… χτυπάει πολύ δυνατά για να χωρέσει σε αυτόν τον κόσμο. Η μουσική της καρδιάς τους είναι παράταιρη με τον ρυθμό του κόσμου. Ο ρυθμός τους πάλλεται αλλιώς. Ένας χτύπος που άλλοτε μιλά για περιπέτεια… και άλλοτε για νοσταλγία… μα στο βάθος είναι ο ίδιος πάντα χτύπος. Είναι ο ρυθμός εκείνων που αποζητούν παραδείσους.

Και το επιφώνημα «Αχ» είναι η μαγική εκείνη λέξη που συνδέει όλους εκείνους τους παντοτινούς πειρατές, τον έναν με τον άλλον.

Tags: , , , ,

7 Responses

 1. Καλησπέρα αγαπητέ "Κούνελε". Πόσο μεγάλα τα λόγια και τα συμπεράσματά σου. Ειδικά εκεί στο κλείσιμο. Για τους νοσταλγούς, τους ονειροπόλους, τους περιπλανώμενους. Πόσο ωραία το δίνεις αγαπητέ φίλε.
  Όμορφο καλοκαίρι να έχεις.

 2. Pippi says:

  Αχ, πόσο ωραία τα λες!…
  Και, το ομολογώ, ποτέ δεν είχα συνδέσει τους "περιπετειώδεις" και τους "νοσταλγούς" μεταξύ τους, αλλά φαίνεται πως έχεις δίκιο, για φαντάσου, να μη μου έχει περάσει από το μυαλό…
  Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελπίζουμε να πετύχουν τους στόχους τους αμφότεροι. Και να τους ευχηθούμε από καρδιάς καλή επιτυχία.
  Να έχεις ένα όμορφο βράδυ

 3. Ute86 says:

  Ονειρονοσταλγία

 4. Έφη says:

  Πολύ ωραία τα λες κουνελε! Υποψιάζομαι ότι αυτοί οι δύο ονειροπόλοι πειρατές μπορούν πολλές φορές να συγκροτούν την ψυχή ενός και μόνο ανθρώπου. Ενός ανθρώπου που, άλλοτε τον γεμίζει η δίψα για την αναζήτηση της περιπέτειας και του καινούριου και άλλοτε η νοσταλγία της επιστροφής στο οικείο;

  • Ναι, Έφη. Θα μπορούσε. Εξάλλου τους ενώνει η επιθυμία και το πάθος της αναζήτησης… είτε μιλάμε για κάτι νέο και άγνωστο – είτε για κάτι παλιό και οικείο. Θα μπορούσαν αμφότερα τα χαρακτηριστικά αυτά να συγκροτούν την ψυχή ενός και μόνο ανθρώπου!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

shares